Мои лиги

Футбол

Все чемпионаты

Международный

За футбола и математиката

Любопитни връзки между футбола и математиката. Къде и как използват математиката големите имена във футболната игра ще намерите в тази категория статии.


thumb_195

Диагоналната система за контрол на футболната игра

Диагоналната система за контрол(ДСК) е основната система използвана от съдиите за позициониране по футболното игрище. Чисто математически, тази система дава най-правилния начин за разположение и покриване на терена, така че да бъдат взимани лесно най-правилните решения. ДСК е наложена, като стандартен метод от Сър Стенли Форд Роуз - бивш английски футболен съдия, футболен фунционер и шестият президент на ФИФА.

thumb_152

Проучването на д-р Кен Брей

Може и да не го осъзнават, но топ футболистите са доста умели математици, според проучване на експерт от Бат. Др. Кен Брей от университета в Бат е прекарал доста време в анализиране на най-добрите футболисти в света, за да заключи, че 30% от играчите притежават интуитивно разбиране на математиката и в частност геометрията.

thumb_127

Математиката във футболната тактика „тики-така“

Футболната тактика „тики-така“ е вид стратегия на игра, която се характеризира с множество къси пасове, голямо движение по терена, използването на много коридори, като основната цел е максимално запазване на владеенето на топката. В испанската Ла лига, тази тактика е най-често срещана, като естествено е практикувана почти перфектно от Барселона и от националния отбор на Испания. За баща на този стил на игра се счита великият Йохан Кройф, който я налага основно като треньор на Барселона.

thumb_72

Отмар Хицфелд - учителят по математика който рядко греши във футбола

"Надявам се че познавам добре основите на математиката във футбола и се опитвам да ги прилагам" - Отмар Хицфелд  като треньор на Байерн Мюнхен през 2007 година.

thumb_61

"Специалитета на Делап" - математика в изпълнението на тъч

Учени от университета Брюнел са изчислили оптималният ъгъл под който футболист трябва да изпълни тъч. Той е 30 градуса спрямо хоризонталата. Двамата учени са направили връзка между футбола и математиката с видео симулатор на играч който хвърля топка под ъгли от 10 до 60 градуса. След това с помощта на биомеханичен софтуер са изследвали скоростта и посоката на вдижение във всеки случай. С помощта на уравнения, които описват полет на сферичен обект, те изчислили че оптималния ъгъл на хрърляне трябва да бъде 30 градуса. Хвърлена в този ъгъл топката има най-добрия шанс да прелети целия път до наказателното поле и да даде максимален шанс на играчите да отбележат. Топката може да достигне дори по-далеч при по-малък начален ъгъл ако бъде хвърлена така че при движението си да извършва обратни завъртания.

thumb_47

Математическите голове на Денис Бергкамп

Математиката е навсякъде около нас, в нашата работа, ежедневие, забавления и определено в спорта и футболните прогнози.

Често особено във футбола се откриват различни зависимости, които се използват от най-големите специалисти на тази игра. Някои от тях са основа за футболните прогнози публикувани в този сайт.

По старите футболни фенове още помнят холандеца Денис Бергкамп и неговите голове шедьоври. Спортните коментатори го оприличават на гений, овладял футболната игра до съвършенство и притежаващ изключително точен удар, но какво казва самия той за себе си?